Amerikanka Kate Forbes nova predsjednica Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca

12.12.2023.

Amerikanka Kate Forbes izabrana je za novu predsjednicu Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca (IFRC) na izvanrednoj sjednici Glavne skupštine Međunarodne federacije održanoj u Ženevi 11. prosinca 2023. godine, na kojoj je sudjelovala i delegacija Hrvatskog Crvenog križa predvođena izvršnim predsjednikom Robertom Marktom.

Ovo je povijesni trenutak za Međunarodnu federaciju jer je to tek drugi puta u povijesti da će žena obnašati najvišu funkciju. Nakon izbora Forbes je istaknula: „Zajednice diljem svijeta suočene su s posljedicama klimatskih promjena, geopolitičkim tenzijama i zdravstvenim izazovima. Svjesni smo da izazovi s kojima smo suočeni u modernom svijetu zahtijevaju od nas istovremeno odgovaranje na nekoliko kriza. Sad je trenutak kad se moramo osloniti na naša temeljna načela kako bismo ostvarili svoju misiju i osnažili zajednice“.



Neki od glavnih područja na koje će se nova predsjednica Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca fokusirati su odgovor na humanitarne posljedice i prilagodba klimatskim promjenama, migracije, iznalaženje lokalnih rješenja i osnaživanje lokalnih zajednica, uključivanje mladih i financijska održivost.

Na poziciju predsjednice Međunarodne federacije, koja je volonterska pozicija, Forbes dolazi s više od 40 godina volonterskog iskustva u Međunarodnom pokretu Crvenog križa i Crvenog polumjeseca. S volontiranjem je započela u svojem lokalnom društvu Crvenog križa u Phoenixu, a tijekom bogate volonterske karijere obnašala je dužnost potpredsjednice Odbora upravitelja Američkog Crvenog križa, kao i predsjedavajuće volontera na nacionalnoj razini, upravljajući pritom 1 milijunom volontera.


Po zanimanju je revizorica i svoju bogatu profesionalnu karijeru, do umirovljenja, provela je na brojnim rukovodećim i upravljačkim pozicijama u velikim američkim tvrtkama. Posljednjih 17 godina aktivno sudjeluje u upravljanju Međunarodnom federacijom, posljednje na mjestu članice Glavnog odbora i predsjedavajuće Komisije za nadzor i rizike. Izbor Kate Forbes za predsjednicu značajan je iskorak za Međunarodnu federaciju, te najava novog vodstva spremnog za stavljanje fokusa na integritet i odgovornost.