Zaštitite zdravlje od velikih hladnoća

04.01.2018.
U zimsko doba česte su prognoze o prodoru hladnog zraka diljem Europe pa tako i u Hrvatskoj. Izuzetno hladno vrijeme povećava smrtnost i predstavlja rizik po zdravlje ljudi, a posebno kod osjetljivih skupina (starije osobe, kronični bolesnici, beskućnici, terenski radnici). Izloženost niskim temperaturama u unutarnjem ili vanjskom prostoru može djelovati na pojavu blagih simptoma, ali i po život opasnih zdravstvenih stanja.

Hrvatski Crveni križ sudjeluje u radnoj skupini Ministarstva zdravstva koja je izradila upute i preporuke kojih se stanovništvo treba pridržavati – Zaštita zdravlja od velikih hladnoća – preporuke za javnost.

Tijekom velikih hladnoća preporuča se odgovarajuća višeslojna odjeća s vanjskim nepropusnim slojem. Osobama koje boluju od kroničnih bolesti, posebno kardiovaskularnog i respiratornog sustava, preporuča se izbjegavanje izlaganja niskim temperaturama u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima. Također, kod niskih temperatura treba izbjegavati teže fizičke poslove na otvorenom, kao i sve aktivnosti koje uzrokuju ubrzano disanje.

Navedenim preporukama želi se upozoriti na poduzimanje odgovarajućih mjera zaštite zdravlja, a njihov cjelovit popis dostupan je na linku.

Informacije i upozorenja o valovima hladnoće, potražite na stranicama Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).