Impresivna snježna skulptura Henryja Dunanta u povodu godine velikih obljetnica

Ova je godina, godina velikih jubileja u kojoj obilježavamo 140 godina postojanja i djelovanja Crvenog križa na tlu Republike Hrvatske, 25 godina od priznanja Hrvatskog Crvenog križa kao samostalnog nacionalnog društva u sklopu Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca te ulaska Hrvatskog Crvenog križa u članstvo Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, 65 godina dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Crvenog križa te 190. godišnjicu rođenja Jean Henry Dunanta (Ženeva, 8. svibnja 1828. - Heiden, 30. listopada 1910.), švicarskog filantropa i osnivača Crvenog križa, te dobitnika Nobelove nagrade za mir.Mladi trgovac iz Ženeve koji se zatekao u blizini bojnog polja, bio je svjedok strahovitog prizora, Bitke kod Solferina. U malenom mjestu na sjeveru Italije sukobile su se 24. lipnja 1859. austrijske vojne jedinice sa savezničkom francusko-talijanskom vojskom. Vodila se posljednja bitka za neovisnost poslije koje su Austrijanci protjerani sa sjevera Italije. Jean Henry Dunant imao je 31 godinu i bio vođen iznenadnim nagonom da pruži pomoć svima u nevolji. Ali vidjevši nevjerojatan broj ranjenika koji su se nalazili oko njega, vrlo je brzo ustanovio da je on sam nemoćan i da neće moći mnogo učiniti za njih.


Tada spontano pokušava naći volontere među civilnim stanovništvom Solferina koji su se u početku pokazali vrlo nevoljnim. Henry Dunant im je tada povikao – „Tuttti fratelli!“ odnosno „Svi smo braća!“ Svojim je pozivom uspio slomiti otpor i otvoriti srca okupljenih muškaraca i žena. Ranjenici su odvedeni daleko od bojnog polja, u crkve i privatne kuće, gdje im je stanovništvo pomagalo. To krvavo iskustvo  navelo ga je da predloži konvenciju koja je usvojena i prema kojoj se u ratu moraju poštedjeti svi bolesni i ranjeni vojnici, te sanitetsko osoblje.


Općinsko društvo Crvenog križa Darda priključilo se obilježavanju velikih jubileja izradom snježne skulpture Jean Henry Dunanta. „Kako je ove godine 190. godišnjica njegova rođenja, to nam je bio i najveći motiv i povod za izradu ove predivne skulpture od snijega. Djelatnici ODCK Darda s našim volonterom, akademskim kiparom Marijanom Sušcem, marljivo su dva dana dovozili, istovarali i radili kako bi ova snježna skulptura izgledala ovako veličanstveno“, istakli su iz Darde.