Spašavanje života na vodi i ekološka zaštita

Republika Hrvatska prirodno je bogata površinskim vodama. Uz Jadransko more, Republika Hrvatska posjeduje i značajan broj kopnenih voda uz koje živi veliki dio ukupne populacije. Navedene vodene površine intenzivno se koriste u gospodarske, turističke i rekreativne svrhe.

Kako bi se smanjio broj nesreća povezanih s vodom, a pogotovo broj utapanja, potrebno je uspostaviti nacionalni sustav prevencije utapanja i sprečavanja nezgoda povezanih s vodom.
Početkom 1996. Hrvatski Crveni križ postao je punopravni član Međunarodne federacije za spašavanje života na vodi (International Life Saving Federation - ILS). Nakon primitka u članstvo, Hrvatski Crveni križ započeo je s ustrojem Službe spašavanja života na vodi u Republici Hrvatskoj.Hrvatski Crveni križ na temelju javne ovlasti (Zakon o Hrvatskom Crvenom križu, NN 71/2010) vodi Službu spašavanja života na vodi na temelju međunarodno priznatih standarda, provodi tečajeve za osposobljavanje spasilaca, instruktora i voditelja spasilačkih postaja, vodi evidenciju o osposobljenosti spasilaca, instruktora i voditelja spasilačkih postaja te provodi obnovu znanja i praktičnih vještina spasilaca. Donosi pravila i standarde spasilačkih postaja i provodi procjenu rizika na kupalištima.

Glavni odbor Hrvatskog Crvenog križa na sjednici održanoj 7. srpnja 2011. donio je Pravilnik Službe spašavanja života na vodi i ekološke zaštite priobalja Hrvatskog Crvenog križa. Pravilnik sadrži „Pravila i standarde rada spasilačkih postaja“ i „Pravila procjene rizika na kupalištu“.

Služba spašavanja života na vodi provodi sljedeće zadaće:
  • osposobljava spasioce, instruktore i voditelje spasilačkih postaja
  • provodi obnovu znanja i praktičnih vještina spasilaca
  • vodi bazu podataka osposobljenih spasilaca, instruktora i voditelja spasilačkih postaja
  • provodi postupak procjene rizika na kupalištima
  • provodi aktivnosti vezane za povećanje razine sigurnosti  turista
  • provodi aktivnosti vezane uz zaštitu podmorja i priobalja
  • djeluje u izvanrednim situacijama
Dugogodišnji rada Hrvatskog Crvenog križa rezultirao je s 380 spašenih ljudskih života, izgradnjom mreže spasilačkih postaja od Umaga do Dubrovnika, uključujući i kontinentalni dio Hrvatske, podizanjem imidža Hrvatske kao sigurnog odredišta za odmor te svrstavanje Hrvatske u zemlje kod kojih sigurnost gostiju predstavlja ključni faktor turističke ponude.
 

Vezane vijesti

Edukacijom spasioca do brze i učinkovite reakcije u krizama
24.10.2017.
Kandidati za ovaj tečaj pristigli su iz Osijeka, Vukovara, Zagreba, Rijeke i Pule. Riječ je o ekipama koje su završile osnovni spasilački tečaj, a ova edukacija poslužila im je kao nadogradnja znanja
Eko akcija Crvenog križa na otoku Pašmanu
23.10.2017.
Čišćenjem je obuhvaćen vanjski i unutarnji dio mjesne luke te je izvađena gomila otpada
HCK donirao opremu za prvu pomoć Obalnoj straži RH
06.10.2017.
Izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt predao je donaciju opreme za prvu pomoć zapovjedniku Obalne straže RH komodoru Ivi Raffanelliju
Volonteri i djelatnici uspješno prošli edukacija za djelovanje u poplavljenim područjima
28.09.2017.
Edukacija se sastojala od teoretskih predavanja i praktičnih vježbi na suhom i u vodi. Praktični dio održan je na rijeci Novčina u Gospiću
Gospić - Trening interventnog tima
30.08.2017.
Ove godine poseban naglasak daje se na uvježbavanju tima za spašavanje na vodi
Kontakt