Hrvatski Crveni križ

Završila dvodnevna regionalna konferencija Crvenoga križa i Crvenoga polumjeseca

Drugi dan zagrebačke konferencije na kojoj su sudjelovali predsjednici i glavni tajnici 12 nacionalnih društava Crvenoga križa i Crvenoga polumjeseca s područja Jugoistočne Europe, započeo je izlaganjem izvršnog predsjednika HCK Roberta Markta. Predstavljajući budući koncept pod nazivom „Susjed pomaže prvi“, Markt je naglasio kako je međusobna suradnja neophodna, posebno u kriznim situacijama.

„Hrvatski Crveni križ imao je jedinstven pristup u rješavanju dosadašnjih kriznih situacija. Svaku krizu iskoristili smo za učenje i rast“, naglasio je Markt navodeći kako je upravo suradnja nacionalnih društava Crvenoga križa i Crvenoga polumjeseca s područja Jugoistočne Europe bila iznimno važan element u uspješnom nošenju s izbjegličkom i migrantskom krizom. Istaknuo je i kako se u krizi pokazalo da se iskustvo najbolje stječe djelovanjem. „Naravno, edukacija naših djelatnika i volontera ključna je i u mirnodopskim uvjetima“, poručio je izvršni predsjednik.

Drugi dan konferencije protekao je u znaku izlaganja u okviru kojih je naglašena važnost kvalitetne pripreme za potencijalne krizne situacije i katastrofe. Priprema, kako je istaknuto, obuhvaća brojne aspekte poput pravodobnog sustava upozoravanja, kvalitetne komunikacije, sustavnog planiranja, psihosocijalne podrške, prikupljanja sredstava za ljude u potrebi, ali i prepoznatljivosti brenda Crvenoga križa i Crvenoga polumjeseca koji u ljudima, posebno za vrijeme kriza, budi osjećaj sigurnosti.

Prikupljanje sredstava i materijalnih dobara, kako je naglašeno, iznimno je važno kada jer riječ o kriznim situacijama. Sudionici konferencije imali su prilike vidjeti primjer dobre suradnje između Hrvatskog Crvenog križa i Kauflanda. „Kaufland se rado uključio u projekt Vaš dar za pravu stvar jer smo shvatili da je riječ o vrijednom i korisnom projektu. Shvatili smo da je važno motivirati ljude da čine humana djela“, istaknula je Marija Franić, voditeljica Odjela za odnose s javnošću i društveno odgovorno poslovanje u Kauflandu Hrvatska.

Na konferenciji je posebno istaknuta važnost suradnje s vladama za vrijeme kriznih situacija, a o primjeru takve suradnje govorio je Dragan Lozančić, ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje. „Koordinacija svih onih koji sudjeluju u odgovoru na krize je nužna, a to se može vidjeti i na primjeru suradnje Hrvatskog Crvenog križa i Državne uprave za zaštitu i spašavanje tijekom poplava 2014. godine, ali i tijekom izbjegličke i migrantske krize 2015. i 2016. godine. Iako smo se susretali s vrlo složenim izazovima, zajedničkim radom uspjeli smo dobro odgovoriti na izbjegličku i migrantsku krizu“, napomenuo je Lozančić.

Dvodnevna konferencija Crvenoga križa i Crvenoga polumjeseca završena je potpisivanjem zajedničke izjave deset nacionalnih društava Crvenoga križa s područja Jugoistočne Europe. Izjava sadržava konkretne smjernice za budući rad i međusobnu suradnju, a posebno u kriznim situacijama.


Galerija

Adresar

Društvo Crvenog križa Bjelovarsko-bilogorske županije


Adresa: V. Nazora 13/1
Poštanski broj: 43 280
Ravnateljica: Melita Lozina
Telefon: 043 531 156
Fax: 043 531 156
E-mail: ckgaresnica@gmail.com
Gradovi i općine - više

Kontakti

Hrvatski Crveni križ,
Ulica Crvenog križa 14, P.P.93 10 001 Zagreb


Tel: +385 1 4655 814 ili +385 1 4655 813
Fax: +385 1 4655 365
E-mail: redcross@hck.hr
OIB: 72527253659

Pišite nam

© Hrvatski Crveni križ 2017. Sva prava pridržana.

Izrada web stranica Virtus Dizajn

Pošalji prijatelju