Hrvatski Crveni križ

Predstavljen HCK priručnik „Psihosocijalna podrška u kriznim situacijama velikih razmjera“

„Ako bih sažela u jednu misao ono što o priručniku želim reći onda bi to bilo ovo – pred nama je jedna jako dobrodošla, aktualna i poželjna knjiga/priručnik o neželjenim, odnosno pogubnim  situacijama“, istaknula je recenzentica knjige prof. dr. sc. Antonija Žižak, dekanica Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu na predstavljanju priručnika „Psihosocijalna podrška u kriznim situacijama velikih razmjera“ održanom 7. rujna 2017. godine u hotelu Palace u Zagrebu.

Autori priručnika su renomirani stručnjaci iz područja psihosocijalne podrške prof. dr. sc. Dean Ajduković, mag. psih. Helena Bakić i prof. dr. sc. Marina Ajduković, a priručnik je objavio Hrvatski Crveni križ.

Predstavnici Hrvatskog Crvenog križa Nives Vudrić i Nebojša Buđanovac naglasili su da Priručnik predstavlja temelj sustavnog razvoja kapaciteta Hrvatskog Crvenog križa za pružanje psihosocijalne podrške stanovništvu pogođenim kriznim događajem, ali i pomagačima kojima je uslijed dugoročnih kriznih događaja potrebna podrška.

Doc. dr. sc. Linda Rajhvajn Bulat, druga recenzentica priručnika, napomenula je kako najvrjednijim dijelom priručnika smatra vrlo konkretne, jasne i praktične smjernice u pružanju psihosocijalne podrške i psihološke prve pomoći uz koja su navedena i iskustva djelatnika te volontera Hrvatskog Crvenog križa o njihovu doživljaju rada, a što smatra vrlo motivirajućim za čitatelje, odnosno potencijalne buduće volontere.

Prof. dr. sc. Dean Ajduković, autor priručnika,  smatra da će mnogi koji rade na ovom području itekako imati koristi od njega pa je zato uputio zahvalu Hrvatskom Crvenom križu te izvršnom predsjedniku HCK Robertu Marktu što su omogućili objavljivanje Priručnika.

Autorica Helena Bakić, mag. psih., djelatnica Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH, ali i volonterka Hrvatskog Crvenog križa, podsjetila je da su volonteri temelj rada u međunarodnom pokretu Crvenog križa i da zaslužuju da se čuje i njihova priča, što je i naglašeno unutar Priručnika. Za kraj je prof. dr. sc. Marina Ajduković, također autorica Priručnika, izjavila kako je za autore priručnika bilo ključno osjetiti teren kako bi  sadržaj priručnika bio što više prilagođen potrebama pomagača.

Predstavljanje priručnika „Psihosocijalna podrška u kriznim situacijama velikih razmjera“ održano je u okviru projekta PFA-CE (Psihološka prva pomoć i psihosocijalna podrška u kompleksnim kriznim situacijama). Isti dan održana je i nacionalna radionica razmjene skustava čiji je cilj bio prikupljanje primjera najbolje prakse iz područja pružanja psihološke prve pomoći i psihosocijalne podrške pogođenoj zajednici i pomagačima u kriznim događajima velikih razmjera. Na temelju prikupljenih iskustava, bit će izrađen paket edukacija iz psihološke prve pomoći za djelatnike i volontere koji sudjeluju u odgovoru na krizni događaj te smjernice za rad sa spontanim volonterima.

Na radionici su sudjelovali djelatnici i volonteri Hrvatskog Crvenog križa te Županijskih i Gradskih društava Crvenog križa s iskustvom pružanja podrške pogođenom stanovništvu, ali i pomagačima. Svoj doprinos su dale i suradničke organizacije Hrvatskog Crvenog križa: UNICEF, DPP, DUZS i JRS, što je dalo dodatnu vrijednost radionici i priliku za među-organizacijsku razmjenu iskustava.

PFA-CE je dvogodišnji transnacionalni projekt u kojem je nositelj projekta Austrijski Crveni križ, a Hrvatski Crveni križ je partner na projektu. Projekt je sufinanciran od strane Fonda ECHO (Europska civilna zaštita i europske operacije humanitarne pomoći: https://ec.europa.eu/echo/).
 


Galerija

Adresar

Društvo Crvenog križa Bjelovarsko-bilogorske županije


Adresa: V. Nazora 13/1
Poštanski broj: 43 280
Ravnateljica: Melita Lozina
Telefon: 043 531 156
Fax: 043 531 156
E-mail: ckgaresnica@gmail.com
Gradovi i općine - više

Kontakti

Hrvatski Crveni križ,
Ulica Crvenog križa 14, P.P.93 10 001 Zagreb


Tel: +385 1 4655 814 ili +385 1 4655 813
Fax: +385 1 4655 365
E-mail: redcross@hck.hr
OIB: 72527253659

Pišite nam

© Hrvatski Crveni križ 2017. Sva prava pridržana.

Izrada web stranica Virtus Dizajn

Pošalji prijatelju