Hrvatski Crveni križ

Međunarodni pokret Crvenoga križa šokiran smrću civila i djelatnika Nigerijskog Crvenog križa

Međunarodni pokret Crvenoga križa šokiran je smrću civila i šest djelatnika Nigerijskog Crvenog križa. Svi oni žrtve su napada koji se dogodio prošloga tjedna u gradu Rannu, u blizini granice Nigerije i Kameruna. Šest djelatnika Crvenoga križa u Rannu je pružalo humanitarnu pomoć raseljenim ljudima te su donosili hranu za više od 25.000 osoba.

"Duboko smo ožalošćeni zbog gubitka naših šest kolega i šokirani smo što se incident ovakvih razmjera dogodio u civilnom području", rekao je  Bolaji Akpan Anani, predsjednik Nigerijskog Crvenog križa: "Naša srca i naše molitve su s ožalošćenima i ranjenima, ali mi i dalje ustrajno i neustrašivo ostajemo pomagati onima kojima je potrebna pomoć"

Nekoliko sati nakon napada u utorak, kirurški tim Međunarodnog odbora Crvenog križa (MOCK) raspoređen je u Rannu, dok je drugi kirurški tim MOCK u Maiduguri pripremljen za podršku Ministarstvu zdravstva za primanje žrtava. Tim u Rannu zbrinuo je oko stotinu pacijenata, a devet pacijenata u kritičnom stanju evakuirano je helikopterom u Maiduguri.

"Liječnički rad u Rannu započeli smo nedugo nakon incidenta. Uvjeti za postoperativnu skrb nisu dostatni, stoga svi pacijenti moraju biti evakuirani do Maiduguraia što je prije moguće", rekao je dr. Laurent Singa, MOCK, kirurg u Rannu.

Međunarodni pokret Crvenog križa i Crvenog polumjeseca iskreno suosjeća s obiteljima svih ubijenih i ozlijeđenih, uključujući i one koji su stradali u sklopu aktivnosti Liječnika bez granica.

"Nedopustivo je da je toliko civila ubijeno i ranjeno. Treba poduzeti sve kako bi se osiguralo da se takav tragičan incident nikad više ne dogodi. Mi ostajemo predani u pružanju humanitarne pomoći osobama pogođenima sukobima na sjeveroistoku Nigerije", rekao je Eloi Fillion, voditelj delegacije MOCK-a u Nigeriji.

Međunarodni pokret Crvenog križa i Crvenog polumjeseca podsjeća da humanitarni djelatnici moraju biti u mogućnosti raditi sigurno i mora im biti omogućeno dostavljanje pomoći tamo gdje je potrebno, bez straha od gubitka svojih života.

FOTO: ICRC

 


Galerija

Adresar

Društvo Crvenog križa Bjelovarsko-bilogorske županije


Adresa: V. Nazora 13/1
Poštanski broj: 43 280
Ravnateljica: Melita Lozina
Telefon: 043 531 156
Fax: 043 531 156
E-mail: ckgaresnica@gmail.com
Gradovi i općine - više

Kontakti

Hrvatski Crveni križ,
Ulica Crvenog križa 14, P.P.93 10 001 Zagreb


Tel: +385 1 4655 814 ili +385 1 4655 813
Fax: +385 1 4655 365
E-mail: redcross@hck.hr
OIB: 72527253659

Pišite nam

© Hrvatski Crveni križ 2017. Sva prava pridržana.

Izrada web stranica Virtus Dizajn

Pošalji prijatelju