Hrvatski Crveni križ

Hladnoće ne posustaju: Crveni križ pomaže i beskućnicima

U sustavu Hrvatskog Crvenog križa djeluju tri Prihvatilišta za beskućnike, a zbog niskih temperatura posljednjih dana broj korisnika prihvatilišta raste. Najveće prihvatilište za beskućnike Crvenoga križa djeluje u Velikoj Kosnici i u njemu se trenutno nalaze 102 osobe.

„Otkako su pale temperature, bilježimo povećanje broja korisnika. Obično dođu sami ili nam ih uputi Centar za socijalnu skrb, ali i sami građani znaju nazvati kada primijete da osoba provodi vrijeme vani na hladnoći te da se nema kamo skloniti“, ističe Zvonko Mlinar, voditelj Prihvatilišta u Velikoj Kosinici.

Napominje kako Prihvatilište može primiti 150 osoba: „Znamo da vani ima još ljudi koji nemaju dom i nemaju se kamo skloniti od zime. Mi možemo prihvatiti još pedesetak osoba stoga pozivam one kojima treba topla soba i topli obrok da nam se jave. Otvoreni smo 24 sata dnevno i mogu doći u bilo koje doba dana ili noći.“

Smještaj u Prihvatilištu Crvenoga križa u Puli pronašlo je deset osoba. „Uočavamo blagi porast broja korisnika otkako je zahladnjelo, ali nemamo veliki kapacitet za smještaj ljudi. Ipak, u suradnji s gradom Pulom, osigurali smo dodatne ležajeve ako temperature nastave padati. Ležajevi su već spremni i ako nam se osoba javi usred noći, moći ćemo je primiti“, pojašnjava Helena Babić, voditeljica Prihvatilišta za beskućnike u Puli.

U  dubrovačkom Prihvatilištu za beskućnike Crvenoga križa ima dovoljno mjesta. Tamo trenutno boravi 37 osoba, a prostora ima za njih 48. „Ako se vremenske prilike pogoršaju i netko zatreba toplo sklonište, vrata Prihvatilišta u Dubrovniku bit će im otvorena“, kaže Katja Damjanović iz Dubrovačkog Crvenog križa.

Beskućnici ulaze u kategoriju ranjivih skupina koji se suočavaju sa socijalnom isključenosti, a istraživanja pokazuju da je riječ većinom o muškarcima koji u prosjeku imaju 52 godine. Iako bi se prema brojkama korisnika u prihvatilištima za beskućnike dalo zaključiti da ih u Hrvatskoj nema mnogo, sumnja se da je stvarni broj osoba koje nemaju dom znatno veći.

Hrvatski Crveni križ zajedno sa svojim 131 društvom nastavit će pružati pomoć svim ranjivim skupinama, a pozivamo i građane da u ovim hladnim danima pruže ruku pomoći svima onima koji nemaju dom.


Galerija

Adresar

Društvo Crvenog križa Bjelovarsko-bilogorske županije


Adresa: V. Nazora 13/1
Poštanski broj: 43 280
Ravnateljica: Melita Lozina
Telefon: 043 531 156
Fax: 043 531 156
E-mail: ckgaresnica@gmail.com
Gradovi i općine - više

Kontakti

Hrvatski Crveni križ,
Ulica Crvenog križa 14, P.P.93 10 001 Zagreb


Tel: +385 1 4655 814 ili +385 1 4655 813
Fax: +385 1 4655 365
E-mail: redcross@hck.hr
OIB: 72527253659

Pišite nam

© Hrvatski Crveni križ 2017. Sva prava pridržana.

Izrada web stranica Virtus Dizajn

Pošalji prijatelju